upsc epfo eo answer key 2021

UPSC epfo eo answer key 2021 :- Here is the full answer key for upsc epfo eo answer key 2021, we collected these answers from the reliable source of technically experienced coaching centre teachers. But some of the answers are prepared in hurry,so candidates find any wrong answers in this answer key please suggest us to correct in the comment section

1.It’s time you went out and …. your own living

a) afforded

b) earned

c) gained

d) won

Answer:- b) earned


2.The elephant fell into a………. the hunters had set.

(a) track

(b) trap.

(c) trick

(d) trunk

Answer:- (b) trap.


3.The dress isn’t really tight. It’ll ……… when you’ve worn it.

(a) bend

(b) expand

(c) squeeze

(d) stretch.

Answer:- (d) stretch.


4.With his back to the old man, he stood at the window, fists clenched, and his shoulders……. with his choked sobbing.

(a) shivered

(b) shook

(c) vibrated

(d) moved

Answer:- (b) shook


5.The bereaved mother proudly received the gallantry award……. her brave son who had laid down his life in the recent war.

(a) in the name of

(b) in lieu of

(c) on behalf of

(d) for the sake of

Answer:- (c) on behalf of


Antonyms

Directions: Each item in this section consists of a sentence with an underlined word followed by for words. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word and mark your response in your Answer Sheet accordingly.

6.She always organises lavish parties on birthdays.

(a) frugal

(b) decent

(c) cheap

(d) strange

Answer:- (a) frugal


7.The soldier was greatly praised for his valour.

(a) clumsiness

(b) cowardice.

(c) selfishness

(d) tactlessness

Answer:- (b) cowardice.


8. These regions are very fertile.

a) sterile

(b) arid

(c) barren

(d) productive

Answer:- (c) barren


9. Some sick immigrants were detained at the airport.

(a) settlers

(b) natives

(c) vagabonds

(d) foreigners

Answer:- (b) natives

10.The questions were so elementary that anyone could pass the test.

(a) Settlers

(b) unusual primary

(c) naive

(d) advanced

Answer:- (d) advanced


Synonyms

Directions: Each item in this section consists of a sentence with an underlined word followed by four words. Select the option that is nearest in meaning to the underlined word and mark your response in your Answer Sheet accordingly.

11.Today the newspaper is full of carnage and violence.

(a) bloodshed

(b) lust

(c) concern

(d) satire

Answer:- (a) bloodshed


12.This religious gift, that makes men human, is still alive in Indian souls.

(a) mystical

(b) spiritual

(c) metaphysical

(d) philosophical

Answer:- (b) spiritual


13. It is difficult for us to imagine how much this safety means to everyone.

(a) feel

(b) understand.

(c) think

(d) see

Answer:- (b) understand.


14.Public service is not merely something that occupies the hours you are doing it, but invades all your life and experience and affects them in one way or the other.

(a) preserves

(b) demolishes

(c) covers.

(d) spoils

Answer:- (c) covers.


15.He was, in the early part of the twentieth century, a staunch nationalist of the liberal fold.

(a) profuse

(b) dogmatic.

(c) plentiful

(d) tolerant

Answer:- (d) tolerant


Spotting Errors

Directions: Each item in this section has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e. (a) or (b) or (e). If you find no error, your response should be indicated as (d).

16.

Neither the servantsnor the clerkhas done thisNo error
(a) (b) (c) (d)

Answer:- (d) No error


17

The car which went past us When we were driving on the highwaymust have been doing at least a hundred miles an hour. No error
(a) (b) (c) (d)

Answer:- (b)When we were driving on the highway


18.

Raju will be back home in an year after his stay abroad.

Raju will be back home in an year Raju will be back home in an year after his stay abroad. hour. No error
(a) (b) (c) (d)

Answer:- (b) in an year


19.

I have Much work to doNo error
(a) (b) (c) (d)

Answer:- (d) No error


Psychology did not develop into a science based of careful observation

Psychology did not develop in to a sciencebased of careful observationand experimentation until the late 1800sNo error
(a) (b) (c) (d)

Answer:- (b) based of careful observation


PART-B

21How many times does the digit 3 appear 25. between 1 and 100 such that the number where 3 appears is not divisible by 3?

(a) 11

(b) 12

(c) 13

(d) 17

Answer:- (b) 12


22.Which one of the following is the remainder when 74100 is divided by 9?

(a) 2

(b) 5

(c) 3

(d) 7

Answer:- (d) 7


25. Let n(>1) be a composite natural number whose square root is not an integer. Consider the following statements:

1.n has a factor which is greater than 1 but less than the square root of n.

2.n has a factor which is greater than the square root of n but less than n.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2.

(d) Neither 1 nor 2

Answer:- (c) Both 1 and 2.


26.What is the equivalent decimal value of binary 2 number 101110?

(a) 46

(b) 56

(c)64

(d) 65

Answer:- (a) 46


27.Which one of the following basic operations for converting raw input data into useful information is not performed by all computers?

(a) Inputting

(b) Storing

(c) Switching

(d) Outputting

Answer:- (c) Switching


28.Which one of the following memories is extremely fast and acts as a high-speed buffer between the CPU and the main memory?

(a) RAM

(b) ROM

(c) Flash Memory

(d) Cache Memory.

Answer:- d) Cache Memory.


23. Which one of the following is the arithmetic mean of √3-√2 and its reciprocal?

(a) √√3.

(b) √2

(c) 2

(d) 1

Answer:-


24.Suppose x and y are two positive numbers such that when x is reduced by 2 and y is increased by 2, the ratio becomes 2:1; and when x is increased by 2 and y is reduced by 2, 28. the ratio becomes 3:1. Which one of the following is equal to x-y?

(a) 20.

(b) 24

(c) 18

(d)

Answer:-


29.Which one of the following is not a web browser?

(a) Internet Explorer

(b) Firefox

(c) Fedora.

(d) Google Chrome

Answer:- c) Fedora.


30.Which one of the following represents 1GB of information?

(a) 1024 KB

(b) 1024 MB.

(c) 1024 TB

(d) 1024 PB

Answer:- b) 1024 MB.


31. Where did Gandhiji put in his first major public appearance after returning from South Africa in 1915?

(a) Bombay University

(b Kheda

(e) Champaran.

(d) Banaras Hindu University

Answer:- d) Banaras Hindu University


32.Who among the following is the author of “Gandhi as Mahatma’?

(a) Mahadev Desai

(b) Shahid Amin

(c) Louis Fischer

(d) David Arnold

Answer:- b) Shahid Amin


33.Who among the following was the President of the Indian National Congress at the time of independence of India ?

(a) Pattabhi Sitaramayya

(b) Jawaharlal Nehru

(e) Abul Kalam Azad

(d) J.B. Kripalani

Answer:- d) J.B. Kripalani


34.During 1931, under whose leadership, did a strong Kisan Sabha Movement develop in the Gaya District of Bihar ?

(a) Yadunandan Sharma

(b) Sahajanand

(e) Sheetla Sahai

(d) Tilka Manjhi

Answer:- b) Sahajanand

35.Who produced the Pirpur Report (1938)

(a) Muslim League

(b) Unionist Party

(e)Ahrar Party

(d) Indian National Congress

Answer:- a) Muslim League


36.Which one of the following facts pertaining to the National Green Tribunal (NGT) is not correct?

(a) The NGT was set up in the year 2010.

(b) Its purpose is to ensure effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other naturalresources.

(c) It is bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure,

(d) It is guided by the principles of natural justice.

Answer:- c and d


37.Which one of the following is the mandate of the Committee on Estimates?

(a) It reports on what economies, improvements in organization, efficiency or administrative reform consistent with the policy underlying the estimates, may be effected.

(b) It scrutinizes appropriation and finance accounts of the Government

(c) It examines reports of the Comptroller and Auditor General and whether public undertakings are run efficiently.

(d) It examines bills on matters of general public interest.

Answer:-


38.According to the Economic Survey 2020-21, 41. which one of the following will be India’s real GDP growth in the year 2021-22 ?

(a) 9%

(b) 11%

(c) 13%

(d) 15%

Answer:- b) 11%

39.Which one of the following is the acronym for the word ‘NITT in NITI Aayog?

(a) National Integration and Transformation of India

(b) National Institution for Transforming India

(c) National Institution for Technological India

(d) National Institution for Trust in India

Answer:- b) National Institution for Transforming India


40. Which one of the following is not a correct description of the Namami Gange Programme ?

(a) It is an initiative of the Ministry of Jal Shakti.

(b) It primarily covers villages in the States of Uttar Pradesh, Bihar and Odisha..

(c) It aims to make villages on the banks of the river Ganga open defecation-free.

(d) It aims to transform some villages on the banks of the river Ganga as Ganga Grams.

Answer:- b) It primarily covers villages in the States of Uttar Pradesh, Bihar and Odisha


41.Which one of the following is not a female reproductive organ in humans?

(a) Ovaries

(b) Oviducts

(c) Cervix

(d) Stamen.

Answer:- (d) Stamen.


42.Which one of the following cannot be called “Amphibian of the Plant Kingdom”?

(a) Spirogyra

(b) Riccia

(e) Funaria

(d) Marchantia

Answer:- (d) Marchantia


43.Which one of the following is not a consequence of deforestation?

(a)Increased groundwater table

(b) Decreased biodiversity

(e) Increased soil erosion

(d) Decreased rainfall

Answer:- (a)Increased groundwater table


44.Which one of the following chromosomes has a mismatched pair in a normal human male?

(a) Chromosome number 21

(b) Chromosome number 18

(c) X-chromosome

(d) Chromosome number 13

Answer:- (c) X-chromosome


45.The word ‘Vaccine’ has been derived from a Latin word having meaning

a).Antibody

(b) Immunity

(c) Cow

(d) Guinea pig

Answer:- (c) Cow


46.Which one of the following statements is true with regard to the image formation by two eyes of a person?

(a) Both the eyes see exactly the same. image.

(b) One eye sees half portion of the object.

(c) Both the eyes combine the two images seen by them.

(d) Each eye sees a slightly different image.

Answer:- (d) Each eye sees a slightly different image.


47.Which one of the following statements is correct?

Wavelength of microwaves ranges between

a)infrared waves and radio waves. visible waves and infrared light.

(b) (c) 7-rays and X-rays.

(d) X-rays and visible waves.

Answer:- a)infrared waves and radio waves. visible waves and infrared light.


48.Which one of the following is the size of hydrogen atom?

(a) 10-10 m

(b) 10 pm

(c) 10 mm

(d) 1000 Å

Answer:- (a) 10-10 m


49.Which one of the following statements regarding force is correct?

(a) A positive force implies attractive nature.

(b) A negative force implies repulsive nature.

(c) A positive force can be both attractive and repulsive in nature.

(d) A negative force implies attractive nature.

Answer:- (c) A positive force can be both attractive and repulsive in nature.


50.When a dielectric material is kept in an external electric field, which one of the following phenomena may be realized?

a)Magnetization

(b) Polarization

(c) Photoionization

(d)Circularization

Answer:- (b) Polarization


51.Which one of the following substances, when added to water, will not change the pH 7

(a) NaHCO3

(b) NH₂Cl

(e) Na₂CO

(d) NaCl

Answer:- (d) NaCl

52Which one of the following, on adding to water, will not scatter a beam of light ?

(a) Copper sulphate

(b) Chalk powder

(c) Milk

(d) Ink

Answer:- (b) Chalk powder

53.Which one of the following will not be reduced by metallic zine?

(a) Cu²+

(b)

H*

(c) Ag+

(d) Al³+

Answer:- (d) Al³+


54.Who among the following discovered Proton ?

(a) J.J. Thomson

(b) E. Goldstein

(c) E. Rutherford

(d) J. Chadwick

Answer:- (c) E. Rutherford

55.Consider the following balanced equation:

CO(g) + 2H₂(g) CH₂OH() How many moles of CH₂OH() can be obtained by reacting 2-0 mole of CO (g) with

2-0 mole of H₂(g) ? 1

(a) 1

(b)2

c) 3

(d) 4

Answer:- a) 1


56.Which one of the following pairs of Zonal Railways and their Headquarters is not correctly matched?

(a) Central-Nagpur

(b) Eastern-Kolkata

(e) Western-Mumbai

(d) Northern-New Delhi

Answer:- (a) Central-Nagpur


57.Tri-service contingent of which one of the following countries participated in India’s Republic Day parade in 2021?

(a) Myanmar

(b) Nepal

(c) Bhutan

(d) Bangladesh

Answer:- d) Bangladesh


58.Which one of the following does not figure in the list of languages in the Eighth Schedule of the Constitution of India?

(a) Dogri

(b) Bhoti

(c) Maithili

(d) Santhali

Answer:- b) Bhoti


58As a routine exercise, Operations Garam Hawa’ and ‘Sard Hawa’ are conducted by

(a) BSF

(b) ITBP

(e) CRPF

(d) CISF

Answer:- (a) BSF

60.Who among the following was the founder of Swatantra Party?

(a) C. Rajagopalachari

(b) Deen Dayal Upadhyaya

(c) Shyama Prasad Mukherjee

(d) Acharya Narendra Dev

Answer:- (a) C. Rajagopalachari

59.Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:

List I

(Term)

A. Closure

Lint II (Explanation)

  1. Permanent cloning down of a place of employment
  2. Any person employed in any industry to do skilled, unskilled or manual work
  3. Temporary closing down of workplace by the management
  4. Cessation of work by employees

C

D

B. Workmen

C. Strike

D. Lockout

Code:

A

(a) 1

(b)

3

(e) 1

(d)

3

B

2 4 3.

4

4

2

2

3

1

4

Answer:-


62.Who is an ‘Adolescent’ as per the Factories Act, 1948?

(a) Who has completed 15 years of age but is less than 18 years

(b) Who is less than 18 years

(c) Who has completed 14 years of age but is less than 18 years

(d) Who has completed 16 years of age but is less than 18 years

Answer:- (a) Who has completed 15 years of age but is less than 18 years


63.What is a controlled industry?

(a) Any industry the control of which by the Union has been declared by any Central

Act to be expedient in the public interest (b) Any industry the control of which by the State has been declared by any State Act

to be expedient in the public interest

(c) Any industry the control of which by the 67. Which one of the following statements is Municipal bodies has been declared by any Municipal Rules to be expedient in the public interest

(d) Any industry the control of which by the State has been declared by any Central Act to be expedient in the public interest

Answer:- (a) Any industry the control of which by the Union has been declared by any Central


24.What is the minimum number of members 1 required for registration of a Trade Union ?

(a) 2 members

(b) 3 members

(c) 7 members

(d) 10 members

Answer:- (c) 7 members


Which of the following disputes is/are considered as trade dispute(s) under the provision of the Trade Union Act, 1926?

Any dispute of any person connected with 1. Employment

  1. Non-Employment
  2. Conditions of Labour

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 1 and 3 only

Answer:- (c) 1, 2 and 3


66.Which one of the following is not a language translator?

(a) Assembler

(b) Linker

(e) Interpreter

(d) Compiler

Answer:- (b) Linker


Which one of the following statements is correct?

A device driver of output devices

(a) interprets input provided by users into computer usable form.

(b) interprets computer output into user understandable form.

(c) translates user inputs into output device.

(d) facilitates user to communicate with output device.

Answer:- (c) translates user inputs into output device.


68.Which one of the following registers is used to keep track of the next instruction to be executed?

(a) Memory address register.

(b) Memory buffer register

(e) Program counter

(d) Memory data register

Answer:- (e) Program counter


69.Which one of the following is not an audio file format?

a) MIDI

(b) WAV

(c) SWF

(d) MPEG

Answer:- a) MIDI


70.Which one of the following denotes a sequential electronic circuit that is used to store 1-bit of information?

(n) Register

(b) Transistor

(c) Flip-flop

(d) Capacitor

Answer:- (c) Flip-flop


71.Which one of the following does ‘Nirguna Bhakti refer to ?

(a) Shaivite form of worship

(b) Vaishnavite form of worship

(c) Incarnation worship

(d) Abstract form of God worship

Abswer (d) Abstract form of God worship


What did Ain-i-Akbari seek to promote within the frontiers of the Mughal State?

(a) Social disharmony influenced by the whims of the nobility

(b) Cessation of the provincial units from central rule

(c) Social harmony with the support of a strong ruling class

(d) Establishment of a rule of rural republics by overthrowing the Mughal suzerainty

Answer: (c) Social harmony with the support of a strong ruling class


Gandhiji’s Salt March to Dandi was started. from which one of the following places?

(a) Kochrab Ashram

(b) Sabarmati Ashram.

(c)Ahmedabad Textile Mill

(d) Ahmedabad Jail

Answer:- (b) Sabarmati Ashram.


74.Who among the following was not a member of the Socialist group in the Congress Party?

(a) Jayaprakash Narayan

(b) Rajendra Prasad

(c) N.G. Ranga

(d)Narendra Dev

Answer:- (b) Rajendra Prasad


Which one of the following was not recommended in Macaulay’s 1835 Minute on Education?

(a) Teaching in English medium

(b) “Liberal literary training

(c) Teaching of Western texts alone at higher levels of education

(d) Teaching of both Western and Oriental texts at higher levels of education.

Answer:- (d) Teaching of both Western and Oriental texts at higher levels of education.


76.Which one of the following States will be directly connected with Assam by the proposed bridge between Dhubri and Phulbari over. river Brahmaputra?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Meghalaya

(c) West Bengal

(d) Mizoram

Answer:- (b) Meghalaya

77.Which of the following statements is/are correct?

1.India is a signatory to the Ramsar Convention

2.The Ramsar Convention is wetland conservation.

3.At present there are 76 Ramsar Sites in India.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 3

c) 1 only

(d) 1 and 2 only

Answer:- (d) 1 and 2 only


78.Which one of the following is not an objective under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY)?

(a) Providing subsidies to use fertilizer, high yielding varieties (HYV) and pesticides

(b) To achieve convergence of investments in irrigation at the field level

To expand cultivable area under assured

irrigation Improving on-farm water use efficiency (d)

Answer:- (a) Providing subsidies to use fertilizer, high yielding varieties (HYV) and pesticides

79.In which one of the following places, was Asia’s first Export Processing Zone (EPZ) set up in 1965?

Ahmedabad

(b) Kandla

(c) Mumbai

(d) Jaipur

Answer:- b) Kandla


80.Which one of the following is the name of the scheme introduced as a well-targeted systemof service delivery to LPG customers ?

SAHAJ

(b) PAHAL

(c) UDAY

(d) UDAN

Answer:- (b) PAHAL


Which one of the following is the average of all prime numbers between 21 and 55 ?

(a) 35-85

(b) 36-71

c) 38-00

(d) 39-00

Answer:- c) 38-00

82.If the ratio of speeds of ‘A’ and ‘B’ is 5:6 and ‘B’ allows ‘A’ a start of 70 metres in a 1-2 km race, who will win the race and by what distance?

(a) ‘A’ wins by 30 m.

(b) ‘B’ wins by 200 m.

(c) ‘B’ wins by 130 m.

(d) The race finishes in a dead heat.

Answer:- (c) ‘B’ wins by 130 m.


83.M’ is 60 years old. ‘R’ is 5 years junior to ‘M’ and 4 years senior to V. The youngest brother of ‘V’ is ‘B’ and he is 6 years junior to ‘V”. What is the age difference between M’ and ‘B’?

(a) 18 years

(b) 15 years.

13 years

(d) 11 years

Answer:- b) 15 years.

84.The English alphabet is reordered in the is following manner:

The first 6 letters are written in opposite order, the next 6 letters are written in opposite order and so on. At the end, ‘Y is interchanged with 7. Which one of the following is the fourth letter to the right of the 13th letter?

(a) N

(b) 0

(c) M

(d) 1

Answer:- (a) N

85.If ‘a’ varies as ‘b’, then which of the following statements is/are correct?

Answer:- (b) a/b2 various inversely as b

86.nth root of a b varies as (2n)th root of a b².

varies inversely as b.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only –

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer:-

86.Which one of the following statements about Trial Balance in correct?

(a) It is a book containing different accounts of an entity.

(b)It is a statement containing balances of debtors of an entity.

(c) It is a statement containing balances of debtors and creditors of an entity.

(d) It is a statement containing the various ledger balances of an entity on particular date. a

Answer:- d) It is a statement containing the various ledger balances of an entity on particular date.

87. Wages paid for installation of machinery debited to which one of the following accounts?

a)Wages Account

(b) Machinery Account

(c) Installation Account

(d) Profit and Loss Account

Answer:- b) Machinery Account


88.When are current liabilities payable ?

(a) Within a year

(b) After one year but within five years

(c) Within five years

(d) Subject to a contingency

Answer:- (a) Within a year


89.Is the total of Debit and Credit side of Trial Balance the same?

(a) No, there are some times good reason why they differ.

(b) Yes, always.

(c) Yes, except where the Trial Balance is extracted at the year end.

(d) No, because it is not a Balance Sheet.

Answer:- b) Yes, always.


Which one of the following is the first book in which the transactions of a business unit are recorded?

Balance Sheet

(b) Cash Book

(c) Ledger

(d) Journal

Answer:- d) Journal


91.Who among the following did not represent 94. the militant nationalist school of thought in India?

(a) Ashwini Kumar Dutt

(b) Vishnushastri Chiplunkar

(e) Krishna Kumar Mitra

(d) Lala Lajpat Rai

Answer:- e) Krishna Kumar Mitra


92.Which one of the following statements about the situation in the Ryotwari areas is correct?

A large amount of land passed into the hands of the money lenders, merchants and rich peasants, who usually utilised 96. the services of the tenants.

(b) Landless labourers became the land owners.

(c) It stopped the practice of leasing out

land to tenants at high prices.

(d) Landlordism was totally destroyed.

Answer:- b) Landless labourers became the land owners.

93.In the year 1911, who among the following formed the Social Service League in Bombay?

(a) G.K. Gokhale

(b) S.A. Dange

(c) N.M. Joshi

(d) M.R. Jayakar

Answer:- c) N.M. Joshi

Who among the following was not part of the group of ‘no-changers’ in the Congress Party?

(a) Sardar Vallabhbhai Patel

(b) Dr. Ansari

(c) Babu Rajendra Prasad

(d) Motilal Nehru

Answer:- d) Motilal Nehru

95.Who among the following was not a member of the Cabinet Mission?

(a) Pethick-Lawrence

(b)

Stafford Cripps

(c) A.V. Alexander

(d) Lord Wavell

Answer:- d) Lord Wavell

Who among the following is the first player in the history of Test Cricket to take 200 wickets against left-handed batsmen?

(n) Muttiah Muralitharan

(b) James Michael Anderson

(c)Stuart Broad

(d) Ravichandran Ashwin

Answer:- d) Ravichandran Ashwin


97.Who among the following Speakers of Lok Sabha formally disassociated from the political party after his election as the Speaker?

(a) G.V. Mavalankar

(b) Sardar Hukam Singh

(e) Neelam Sanjiva Reddy

(d) P.A. Sangma

Answer:- e) Neelam Sanjiva Reddy


97UNESCO has been observing February 21 as the International Mother Language Day since 2000. The idea to celebrate the International Mother Language Day was the initiative of which of the following nations ?

Answer:-

(a) Sri Lanka

(b) Bangladesh

(c) India

(d) Nepal

99.

Answer:-


98What is the maximum amount of gratuity payable to the employees under the Payment of Gratuity Act, 1972 ?

(b) 10,00,000

15,00,000 b) Bangladesh

Answer:- (d) 20,00,000


101What is the maximum number of hours in a week that an adult worker is allowed to work for?

(a) 35 hours

(b) 40 hours

(e) 45 hours

(d) 48 hours

Answer:- (d) 48 hours


Dr. Ngozi Okonjo-Iweala was recently selected as the first woman Director-General of WTO. She hails from which one of the following countries?

(a) Japan

(b) Ethiopia

(c) Nigeria

(d) Egypt

Answer:- c) Nigeria


103.What is the maximum period in which the appropriate government shall review and revise the minimum rates of wages under the Minimum Wages Act, 1948 ?

2 years

(b) 3 years

(c) 4 years

d) 5 years

Answer:- d) 5 years

100.The Kaladan Multi-Modal Transit Transport (d) 5 years Project will connect India with which one’ of the following countries?

(a) Nepal

(b) Myanmar

(c) Bhutan

(d) Afghanistan

Answer:-

104.Under Sukanya Samriddhi Yojana, what is the maximum amount that can be deposited during a financial year?

(a) 1-5 lakh

(b)1 lakh

(c) 2 lakh

(d) 2-5 lakh

Answer:- (a) 1-5 lakh

117. If W1 and W2 are weights of two solid iron balls of radii 1/2 metre and 1/3 metre respectively, then which one of the following is equal to w1:w2

a) 8:27

b) 27:8

c)4:16

d) 16:4

Answer:- b) 27:8


113. A copy of the famous 16th century art work Salvator Mundi’, which was reportedly stolen, has recently been recovered by the Police in Italy. The painting is attributed to whom among the following?

(a) Vincent van Gogh

(b) Pablo Picasso

(c) Michelangelo

(d) Leonardo da Vinci

Answer:- (d) Leonardo da Vinci


114.The Global Firepower Index-2021, a military strength ranking, placed India at which rank?

(a) 2nd

(b) ვrd

(c) 4th

(d) 5th

Answer:- c) 4th

115.Naomi Osaka won the women’s singles title of the Australian Open Tennis Tournament, 2021. Who among the following was defeated by her in the finals?

(a) Venus Williams

(b) Jennifer Brady

(c) Serena Williams

(d) Simona Halep

Answer:- b) Jennifer Brady


116.The average age of a husband and his wife was 23 years when they were married 5 years ago. The average age of the husband, the wife and their child is 20 years now. How old is the child now?

(a) 9 months

(b) 1 year

(c) 3 years

(d) 4 years.

Answer:- (d) 4 years.


105 What is the minimum and maximum age at Which one of the following concerns prepares which a subscriber can join the Atal Pension Yojana?

(a) 21 years and 58 years respectively

b)18 years and 40 years respectively.

18 years and 50 years respectively (c)

(d) 21 years and 60 years respectively

(b)

Answer:- b)18 years and 40 years respectively.


106.Which one of the following denotes Gross Profit?

(a) Cost of goods sold + Opening stock

(b) Sales less cost of goods sold

(c) Sales less Purchases

(d) Net profit less Expenses of the period

Answer:- (b) Sales less cost of goods sold


107.What is the underlying accounting concept that supports no anticipation of profits but provision for all possible losses?

(a) Matching

(b) Materiality

(c) Consistency

(d) Conservatism

Answer:-


108 Which one of the following accounting concepts is applied by an entity, when events such as new competitor entering in the market and rift between production and marketing departments are not disclosed in the books of accounts?

a)Matching

(b) Money Measurement

(c) Revenue Recognition

(d) Cost

Answer:- (b) Money Measurement


1 thought on “upsc epfo eo answer key 2021”

Leave a comment